Týždenný špeciál: vidiecke druhy

billboard

Typicky vidiecke druhy trvaliek.

Prišiel týždeň nostalgickej témy – rastlín tradičného vidieckeho štýlu. Prvé, na čo si spomenieme pri tzv. „záhradách našich babičiek“ sú dokonale vyvážené, zapojené zelené porasty pod ovocnými stromami, aj pestrá zmes kvetenstva v predzáhradke s dreveným latkovým oplotením. Každý z nás si spomína na staré záhradky po svojom, ale jedno majú naše myšlienky spoločné – cítime sa pri nich dobre, láskyplne, vrelo.

Záhradné trendy plné kontrastov

Súčasný trend tvorby záhrad je plný kontrastu. Od striktne premysleného pravidelného usporiadania, kde má každý jeden kus svoje dôležité miesto, až po divoké, organické, prírode blízke kombinácie rastlín. Od záhrad s funkciou pobytovou (takou, ktorá poskytne radosť z vnímania živej krásy) až po záhrady výrazne funkčné, úžitkové, produkčné, plné plodín, ovocín, zeleniny.

Trendy sa vzájomne prelínajú, záhradný priestor sa vždy mení spolu s majiteľom a jeho predstavou o dokonalom mieste. Niekomu vyhovujú hriadky hrášku a kukurice, iným pestrofarebné kvitnúce plochy. Najkrajšie sú však záhrady, kde sa tieto dve funkcie spoja v jeden dokonalý harmonický celok a čo je najdôležitejšie, sú zrkadlom autora.


Ako nám minulosť môže pomôcť tvoriť krajšiu budúcnosť?

Prečo je dobré obhliadnuť sa v histórii a zaspomínať na pôvodné druhy trvaliek? Nie sú klasické trvalky z predošlých generácii prežitkom? Tradičné vidiecke druhy sú dôležité azda viac, ako by sme si mohli myslieť. Nič ich nenahradí a ich zastúpenie v bežných výsadbách má svoje opodstatnenie. Prečítajte si dôvody prečo:

Ekologická udržateľnosť

Tradičné druhy trvaliek slovenských záhrad sú lepšie prispôsobené miestnym podmienkam – pôde, klíme a konkrétnemu prostrediu. To znamená, že vyžadujú menej vody, hnojív a postrekov, nie sú náchylné na choroby. Overené druhy nepotrebujú veľa starostlivosti, avšak spoľahlivo si vašu pozornosť získajú kvitnutím aj svojou vytrvalosťou.

Podpora biodiverzity

Pôvodné trvalky sú zdrojom obživy a útočiskom lokálnych druhov hmyzu, vtáctva a ďalších živočíchov. Opätovné vysádzanie pôvodných rastlín preto pomáha udržať biodiverzitu, zlepšuje celkové zdravie ekosystému.


Odolnosť a adaptácia

Viaceré pôvodné trvalé byliny sú výsledkom stoviek rokov prispôsobovania sa na miestne podmienky. Sú odolné, mnohé sú dlhoveké a len tak ľahko sa zo záhrad nevytratia, majú niekoľko desaťročí. Napríklad pivonky sa dožívajú vyše 50 rokov, bergénie a ľaliovky 20 a viac..

Estetika a prepojenie s minulosťou:

Trvalky ako ľalie, hosty, kosatce, snežienky či ľalie tvoria nádherné skupiny, ktoré evokujú pocit nostalgie a pokoja. Pre mnohých ľudí môže mať pestovanie tradičných rastlín emocionálnu hodnotu a výsadba tak môže byť živou spomienkou na významnú udalosť, či na tých, ktorí nás opustili.

Kvitnúce záhony sú vernou súčasťou životov od nepamäti a veríme, že nimi zostanú navždy.

Výber najčastejších vidieckych trvalých druhov*.  Aké trvalky/kry si vybavíte, keď sa povie slovo vidiek/dedina?

V Slovenských Trvalkách sme vybrali hlavné symboly typicky vidieckych druhov:

·         astry- Aster

·         bergénie

·         brunnery

·          čerkáč – Lysimachia

·         funkie - hosty

·         floxy nízke aj vysoké – Phlox

·         fakľovky - Kniphofia

·         kosatce – Iris

·         ľalie - Lilium

·         ľaliovky – Hemerocallis

·         margarétky – Leucanthemum

·         orlíčky – Aquilegia

·         pivonky -Paeonia

·         rudbeckie

·         rebríčky – Achillea

·         skalné ruže – semprevivum

·         šuškardy – Liatris

·         srdcovky – Dicentra

·         stračonôžky – Delphinium

·         veternice – Anemone sylvestris

·         zvončeky – campanula

·         zimozeleň – Vinca

·         zajačie ušká – Stachys



Z cibuľovín snežienky (galanthus), konvalinky (convallaria) a modrice (muscari),  narcisy s červenými tulipánmi.


Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť