Týždenný špeciál: (NE) Smradľavé rastlinky

billboard

V tomto týždni Vám prinášame kontroverznú tému smradľavých, nevábne voňajúcich rastlín.

V tomto týždni prinášame kontroverznú tému smradľavých, nevábne voňajúcich rastlín. Sú pre vás niektoré druhy trvaliek alebo krov viac smradľavé ako voňavé? My sme už čo-to v živote ovoňali. Pach niektorých druhov, listov alebo kvetov môže byť naozaj veľmi nepríjemný, no tento nedostatok vyvažuje vzhľad a odolnosť


Máte svoje skúsenosti s extra smradľavými trvalkami/trávami/krami? Napíšte nám e-mail na novakova@slovensketrvalky.sk!


Levanduľa (lavandula)

„Najkontroverznejšou“ spomedzi trvaliek je levanduľa. Väčšina jej vôňu miluje, no malej skupine doslova prekáža. Do ktorej skupiny patríte Vy?

Pakost (Geranium)

Podobne sú na tom listy pakostov a ich zvláštna, zemitá, mokrú lúku pripomínajúca vôňa. Za najsmradľavejší  považujeme pakost Biokovo, Mata- Vu a Bevan´s Variety.

Kocúrnik (Nepeta)

 Trvalky ako Nepety s dlhou dobou kvitnutia sú žiadaným druhom. Vo výsadbách sú nenahraditeľné, aj mačkám extrémne voňajú, no naše čuchové bunky ich vnímajú ako prehnané, korenisté, nepríjemné. Smradľavé sú listy aj kvety.

Rebríček (Achillea)

Podobne je na tom Achillea – rebríček. Má aromatické, prenikavo bylinkové kvety a aj samotné listy. Zhrnutie je jednoznačne nejednoznačné – niekomu smrdí a niekomu nie.

Cesnak (Allium)

Veselou skupinou sú okrasné cesnaky. Guľaté kvety síce páchnu typicky po cesnaku, ale najedeným to nevadí! Horšie býva, keď je človek hladný a obedná prestávka ešte ďaleko...

Hlávky trvalkových cesnakov (Medusa Hair, Millenium, Cliffs Of Dover) sú len mierne voňavé a ak  sa aj použijú v interiéri v kytici, intenzita je akceptovateľná. Pri veľkolepých jarných vysokých cesnakoch je aróma tiež iba mierna, vnímaná až v bezprostrednej blízkosti niekoľkých centimetrov.

Marinka voňavá (Phuopsis styllosa)

Jej názov zavádza, nikomu z nás nevonia, avšak krásne kvety a jemná textúra vysoko prevyšuje túto malú smradľavú „chybičku“.


Betonika lekárska, čistec (Stachys officinalis)

Odolná, vzrastom kompaktná, priam tuhá trvalka, ktorá kvitne v lete, páchne ako bzdocha. V našom hodnotení sa našiel jeden človek, ktorému vonia. Nepochopili sme ho.

Palina  (Artemisia Silver Brocade)

Trvalka s plstnatými striebornými listami má arómu ťažkú, sennú, s miernym podtónom chemického prostriedku. Je to však malé negatívum v porovnaní s kvalitou a svetlou štruktúrou, ktorú do výsadieb vnáša.

Čemerica smradľavá (Helleborus foetidus)

Čemerica smradľavá je najaromatickejšia v čase jarného kvitnutia. Má typicky ťažkú kvetinovú vôňu s prímesou sena a buriny. Ostatné druhy čemeríc nesmrdia.


Chameleónka – Houttoynia

Výrazný pach rybaciny, bahna alebo zhnitých listov...no my jej to prepáčime. Chameleónka vyvažuje nepeknú vôňu pestrosťou listov, nenáročnosťou v pestovaní a naozaj hustým pôdopokryvným rastom.

Pivonka Patio Moscow – paeonia

Prekvapenie pre väčšinu pestovateľov. Pivonka „nevonka“. Je nádherná neónovo červenými kvetmi, no peknou vôňou nepoteší. Mierne zaváňa kadáverom.. Nie je však príliš intenzívna a pozorovateľ vníma pach, až keď sám privonia ku kvetom.

Ekrazit menom Fritillaria! - korunkovka

Najsmradľavejším kúskom je bez pochybností korunkovka. Budeme expresívni – jej neposadené voľnokorenné cibuľky smrdia široko-ďaleko. Naše heslo: Len rýchlo posadiť a zabudnúť! :D Smrdia korene i kvet. Pripomína arómu chovproduktu zmiešanú s Cannabis.


Nakúpte ešte ďalšie produkty v hodnote 100,00€ a Kuriérska služba SPS vám bude v rámci SR k dispozícii úplne ZADARMO.
Počet položiek: 0
€0,00
shopping_cart Zobraziť